Nyelvtanulás, és ami mögötte van

Lehet másképp!

A nyelvtanulás 5 legfontosabb alappillére

2021. március 15. 18:53 - novakemesecoach

161213429_264842198467539_6079145466622661574_n.jpg  

Létezik-e "jó" vagy "rossz" nyelvérzék?

A saját nyelvtanulási és nyelvtanítási utamon gyakran tapasztaltam, hogy ha a nyelvtanulás élménye valamilyen rossz dologgal társul (pl. rossz jegyek az iskolában, negatív visszajelzések), szorongást kelt, akár tudat alatt is az az érzés bennünk marad. Sokszor először ezeket a szorongásokat kell oldani ahhoz, hogy átlendülj a gátakat okozó érzéseken.

Ezek a gátlások generálják az egyik leggyakrabban említett "nekem nincs nyelvérzékem" hiedelmet is.  Persze egy idegen nyelv megtanulása sem megy mindenkinek egyforma könnyedséggel.

Több kutató készített már különféle kérdőívet nyelvtanulókkal, kétnyelvűekkel és tolmácsokkal, melynek segítségével vizsgálták az idegennyelv-elsajátítás pszichológiai vonatkozásait.

A kutatási eredmények alapján két alapvető tényező határozza meg a nyelvtanulás sikerességét: a nyelvi tehetség (memória, grammatikai érzék, kommunikációs képesség), és a pozitív hozzáállás (szorgalom, nyitottság, bátorság).

Szerencsére mindegyik fejleszthető, ha elég türelmed van hozzá.

Egyes szakemberek szerint az "elsajátítás " és a "tanulás" között is van különbség. Míg 8-10 éves korig az újabb nyelveket is úgy sajátítjuk el, mint az anyanyelvünket, utána azonban elkezdjük tanulni a nyelvet. Gyerekkorunkban még nem félünk a hibáktól, ekkor még nem működik az önellenőrzési, önfigyelési folyamat, később viszont, ha nem tudtuk előre megtervezni a mondandónkat, akkor inkább hallgatunk. Kamaszkortól kezdődően a szégyenérzet kiterjed a nyelvre is. Innentől kezdve állandóan figyeljük magunkat, "túl okosak" leszünk, túl logikusan viszonyulunk a nyelvhez és elfelejtjük azt az egészleges hozzáállást, melynek segítségével egyszerre sajátítjuk el a hangrendszert, a szavakat és a nyelvtani struktúrát.

Jó hír azonban, hogy az elsajátítás képességét nem veszítjük el teljesen, csak az ellenőrző, logikus hozzáállást kellene valahogy elengedni.

A nyelvtanulás 5 legfontosabb alappillére, mely lendületet ad és előre visz:

 

ÖNISMERET

Tudatosítsd magadban, hogy mit akarsz a nyelvvel elérni, miért van rá szükséged, akarod-e tökéletesen megtanulni. Azt is jó ha tudod, hogy milyen tanulási szokásaid vannak, mi motivál, mi akadályoz.

 

ÖNBECSÜLÉS

Ismerd meg, melyek az erősségeid, és hogyan fokozhatnád ezeket. Melyek a korlátaid, és miképpen győzhetnéd le azokat. Az egészséges nyelvi önbizalom kulcs a nyelv magabiztos használatához.

 

KÍVÁNCSISÁG

Fedezd fel, mi az érdeklődési köröd, próbálj ki többféle módszert, eszközt, légy játékos, ne félj az ismeretlentől!

 

SZEMLÉLETMÓD

Gondold át, hogyan tekintesz a nyelvtanulásra. Mit mondtak róla a szüleid, a környezetedben élők, a tanáraid. Vezess be új szokásokat, készíts naptárt, terveket.

 

LELKI EGYENSÚLY

Szánj időt a szabadidődre, a pihenésre is! A hatékony tanuláshoz megfelelő lelkiállapot szükséges. Rendezd a kapcsolataid, rakd rendbe az érzéseid. Keress segítő szakembert!

 

life_nyelvtanulas.JPG

 

Ha úgy érzed, hogy szükséged van segítségre bármelyik belső motiváció erősítésére a felsoroltak közül, szeretettel várlak egy coaching folyamatra!

 

Olvasd el az alábbi cikkemet is hasonló témában:  A nyelvtanulás útvesztőiben

 

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

 

Lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

Képek forrása: oszlopok -saját magam (British Museum, London), virág - Oszlányi Norbert (Folly Arborétum)

Üdv,

Emese

Szólj hozzá!

Nyelvtanulás paradicsommal

2021. március 01. 21:17 - novakemesecoach

pomodoro_technika.JPG

Hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt?

A jól megszervezett tanulás nemcsak a ráfordított időt csökkenti, hanem az életvitelt is megkönnyíti, gazdagabbá teheti, s még a stresszt is csökkenti.

A pomodoro módszer egy időmenedzsment technika, melyet Francesco Cirillo fejlesztett ki a 80-as években és egy egész könyvet is írt róla. A pomodoro olaszul paradicsomot jelent és arról a felhúzható konyhai időmérőről kapta a nevét, ami paradicsom alakú. Nekem nagyon tetszik, úgy rémlik, a szüleim is használtak ilyet a főzéshez annak idején.

A módszer rendkívül egyszerű:

Döntsd el, hogy min fogsz dolgozni (tanulni), majd ülj le és 25 percet CSAK azzal foglalkozz. Utána tarts 5 perc szünetet, majd újra gyakorolj 25 percet, és így tovább. Minden negyedik 25 perc után tarts 15-30 perc szünetet.

A TRÜKK

25 perc alatt SEMMI mást ne csinálj, csak az adott feladattal foglalkozz. Ne nézz üzenetet, ne keresgélj zenét, ne kavard meg a levest, ne járjanak máshol a gondolataid. Aztán jöhet 5 perc szünet, amikor kinézhetsz az ablakon, végy egy nagy levegőt, nyújtózkodj egyet, esetleg válaszolj gyorsan egy chat üzenetre, utána kezd el a következő feladatot.

Az elmélet

A technika mögött rejlő elmélet az az, hogy teljesen, osztatlan legyen a figyelmed, ne multitaskolj (ne figyelj több dologra egyszerre). Így sokkal jobban oda lehet koncentrálni, jobban lehet haladni. Hiszen a különböző feladatok közötti váltás rengeteg "figyelemegységet" elvesz és ezek borzasztóan pazarolják az időt. Ráadásunk az energiád is csökken. Tudományosan is bizonyított, hogy körülbelül ennyi ideig tud az agy egyfolytában összpontosítani, ezután esik a figyelem ereje, majd egy kis pihenő után megint tudsz koncentrálni. Érdemes ezt a hullámzást kihasználni és tudatosan felhasználni a tanuláshoz.

Ezt a módszert a munkára és a tanulásra is használhatod, mindkettő hatékonyságához nagyon fontos a rendszerezés és a hatékony odafigyelés. Ráadásul a nyelvtanulásnál a szavak, kifejezések memorizálásához kimondottan hasznos a 100%-os fókuszálás.

Az idő rövidsége abban is segít, hogy összeszedettebb légy. Különösen, ha hajlamos vagy a halogatásra vagy húzni az időt. Biztos csináltál már olyat, hogy az utolsó pillanatra hagytad a tanulást a dolgozatra, de akkor olyan intenzíven estél neki, hogy 10 perc alatt már a felét meg is jegyezted.

Tehát, ha egész napod van arra, hogy megtanulj 10 új szót az adott nyelven, akkor az tuti, hogy az egész napod rá fog menni. Ha azonban 5 perced van rá, hogy megtanulj 10 új szót, különben zátonyra fut a hajó, akkor az biztos, hogy meg fogod tanulni akár 1 perc alatt is.

Pomidoro az interneten

Ha nem tudod beszerezni ezt a kis paradicsomot, létezik sokféle verzió, amit egyenesen az interneten használhatsz vagy egyszerűen csak állítsd be a telefonodon az időzítést. Leginkább maga a módszer betartásán van a hangsúly.

Ilyen például a Tomato Timer vagy a Pomodoro Tracker és a Marinara Timer. Mindhárom teljesen ingyenes, és nem kell regisztrálni sem az oldalra.

Összegzés:

 1. Vedd elő a feladatod
 2. Állítsd be az időzítőt
 3. Dolgozz 25 percet
 4. Tarts 5 perc szünetet
 5. Minden negyedik 25 perc után tarts 15-30 perc szünetet

Ha úgy érzed, hogy megrekedtél a tervezéssel és sikeresebb szeretnél lenni, jelentkezz be hozzám, támogatlak az utadon. 

Olvasd el az alábbi, tervezésről, rendszerességről szóló cikkeimet is!

4 praktikus tipp a rutin kialakítására a nyelvtanulásban

15 trükk, hogy sikeres legyen a következő éved

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

kép forrása: pixabay

Üdv,

Emese

1 komment

3 fontos gondolat, hogy a saját utadra lépj

2021. február 24. 20:28 - novakemesecoach

Szokványos vs. szokatlan

nezopont_fokusz.jpg

Az éppen aktuális könyvemet olvasva felfigyeltem erre a mondatra: “A szokványos az olyan, mint amikor kinézel a kocsi ablakán. Elsuhan előtted mindenféle, ez meg az, mindenféle különösebb jelentőség nélkül.” (Margaret Atwood: Testamentumok). Eszembe jutott, hogy mostanában én is gyakrabban utazom vonattal, mindig ugyanazon az útvonalon. Kibámulok az ablakon, nézem az elsuhanó tájat. Hiszen ebben valóban nincs semmi különös, csak ülök, és várom az út végét, amikor végre leszállhatok a célállomáson.

Szokványos

Mit is értünk szokványos alatt? Fellapoztam az egyik online értelmező szótárt, és ez állt benne:

- olyan, amiben nincsen semmi újszerű, semmi különös;

- hagyományos, hétköznapi, közönséges, tipikus, konvencionális;

- középszerű, közkeletű, szokásos, normál, megszokott, átlagos

Talán ilyen volt az életed a vírushelyzet előtt vagy inkább utána. Csak úgy elillantak a napok, hetek, hónapok és vissza sem gondoltál, hogy mit lehetett volna jobban vagy másképpen tenni és mondani.

3 fontos gondolat, hogy a saját utadra lépj

 

1.

Ha világéletedben azt hallottad, hogy mit fognak szólni az osztálytársak / szomszédok / barátok / rokonok, ha ezt és ezt megtudják, meglátják, ha valami olyat csináltál, ami elütött a “normálistól”, mind a mai napig tudat alatt hordozod magadban ezt a valahol mélyen begyökerezett hangot. Bármilyen változást szeretnél hozni, ott lapul a lelkiismeret furdalás, ami miatt csak halogatsz és nem mersz továbblépni.

Ha viszont ezt elengeded, hihetetlen erővel tudsz elindulni a saját utadon.

2.

Ha vannak olyan berögzült gátjaid, amelyeket csak úgy megtanítottak neked, de lehet, hogy hozzád egyáltalán nem állnak közel. Ezeket muszáj elengedned ahhoz, hogy egy kicsit másféle, kicsit színesebb, kicsit izgalmasabb életet élj.

Vonatkoztass el a sémáktól, és lépd át a gondolkodási határaidat.

3.

Van egy személyes zónánk, amelyet jól ismerünk, kényelmes, minden a megszokott mederben zajlik benne, mindennek megvan a maga helye és rendje. Ebbe a biztonságos közegbe semmilyen változás és újdonság nem férkőzik be.

Ahhoz tehát, hogy nyitott legyél az élet kihívásaira, az új dolgokra és befogadd a változást, érdemes kimozdulnod belőle.

Szokatlan

Mi is a szokványos ellentéte?

- bizarr, fura, groteszk, idegen, különös, nem megszokott, nem mindennapi, rendhagyó; szokásostól eltérő, szokatlan;

- érdekes, érdekfeszítő, figyelmet érdemlő;

- egyszeri, kivételes, rendellenes

Hm. Elgondolkodtató.

Ha sikeresebb életet szeretnél élni, akkor el kell tudnod szakadni attól, amit állandónak, megszokottnak gondolsz azért, hogy meglásd a lehetőségeket és befogadd ezt az izgalmas világot.

A kulcsszó: nézőpontváltás.

Tudományos kutatások szerint rutingondolkodáskor azokat a módszereket alkalmazzuk, amelyek már korábban bizonyítottak, és úgy véljük, minden alkalommal tuti recept, nem keresünk újakat, és nem bíráljuk felül a régieket, abban bízunk, ami már bevált.

Ezzel szemben, ha kreatívan gondolkodunk, akkor újrafogalmazzuk a problémát, több irányból közelítünk hozzá, törekszünk az újszerű, egyedi megoldásokra, felülbíráljuk a korábban bevált módszereket, és ha kell, módosítunk rajtuk.

Amikor kinézel a kocsi vagy a vonat ablakán, az “elsuhanó ez meg az mindenféle különösebb jelentőség nélkül” helyett kezd el másképp szemlélni a tájat, más perspektívából, kiváncsian. Máris színesebb lesz a világ mindegyik célállomás felé.

Ha ez sikerült, hidd el, már meg is tetted az első lépést a változás felé!

117890078_2740024252984908_6354549089879591514_n.jpg

Bármilyen érzés, gondolat, kérdés felmerült benned, szívesen meghallgatlak és ha szeretnéd, elkísérlek mindaddig, amíg meg nem találod a saját utad. :)

Ne maradj le a friss blogbejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Tetszett, amit olvastál? Iratkozz fel a hírlevelemre és lájkold a Facebook oldalam

képek forrása: pixabay

Üdv,

Emese

Szólj hozzá!

Melyik nyelvet tanuljam? 2. rész

2021. február 13. 17:33 - novakemesecoach

Angol vagy francia

angol_vagy_francia_2.jpg

Mindannyian különböző személyiségekkel, körülményekkel, hátterekkel és lehetőségekkel rendelkezünk, így az okok és célok, amiért a nyelvtanulást választhatjuk, nagyon sokfélék lehetnek.

A "Melyik nyelvet tanuljam" sorozat második részében az angol és a francia nyelv érdekességéről és hasznosságáról olvashattok. Az angol nem csak azért hasznos, mert majdnem bárhol a világon elboldogulsz vele, hanem ez a nyelve a digitális világnak. Segíti a különböző online alkalmazások és rendszerek megértését is. Az angol mellett a francia nyelv az, melyet a világ minden országában tanítanak az iskolákban. Bonyolultnak tűnik a nyelvtana, de ha szívvel lélekkel tudod  tanulni, akkor a nyelvtan is észrevétlenül beleivódik a beszédedbe.

Miért pont az angol nyelv?

Egy kis történelem

Amiért az angol lett a legfontosabb nyelv az egész világon, a Brit Birodalom csúcsidőszakáig nyúlik vissza, amikor ez volt a Földön valaha létezett (25%) legnagyobb kiterjedésű, lakosságú és gazdasági erejű gyarmattartó birodalom. Ekkor a vezetők arra kényszerítették a lakosokat, hogy a saját anyanyelvük helyett inkább angolul beszéljenek egymással. Bár az angol nyelv gyökerei bonyolult történelmi múltra tekintenek vissza, mégis mély nyomott hagyott maga után a média, a kereskedelem és az üzleti világban.

Érdekességek

 1. Az angoltudás megnöveli az esélyt egy jobb állás megszerzésére egy multinacionális cégnél vagy akár külföldön
 2. Számos nemzetközi vállalat angolul tartja a meetingeket
 3. A legtöbb egyetem angol nyelvű kurzusokat is indít, így szinte bárhol a világon tanulhatsz
 4. A turisták és az utazók leggyakoribb közös kommunikációs nyelve az angol
 5. Az internet nyelve, hiszen az itt található oldalak fele angol nyelvű
 6. Jó angol nyelvtudással gazdagabb kulturális élményben részesülhetsz: különböző népek filmjeit, zenéit, irodalmát tanulmányozhatod
 7. Az angol nyelvnek van a legtöbb szava a világon (több, mint 250 ezer)
 8. Az Egyesült Államoknak nincs jogilag meghatározott hivatalos nyelve, az angol ugyanis csak a leginkább elterjedt nyelv
 9. Elég 850 alapszó az egyszerű angolhoz
 10. Az angol szavak 30%-a a francia nyelvből származik!

angol_nyelvtanulas.png

kép forrása: unsplash

Miért pont a francia nyelv?

Egy kis történelem

A francia nyelv története akkor kezdődött, amikor a rómaiak befejezték Gallia meghódítását az i. e. 1. században. Az 5. századig tartó kétnyelvűségi időszak alatt a helyi lakosság fokozatosan magáénak fogadta el a népi latin nyelvet. A gall nyelv befolyásolta a latint, ebből alakult ki a jövőbeli francia nyelv, és hosszú történelmi folyamat során lett használatos a mai Franciaország egész területén. A 17. századtól a gyarmatosítás révén Franciaország kiterjesztette nyelvét sok, az összes Európán kívüli kontinensen található régióra is.

Érdekességek

 1. 29 ország hivatalos nyelve (pl. Belgium, Monaco, Haiti, Canada)
 2. Az üzleti életben a francia a 3. leginkább használatos nyelv
 3. Több francia vállalat is képviselteti magát Magyarországon (Auchan, Décathlon), ezek a vállalatok rendszeresen keresnek franciául beszélô munkaerôt
 4. Az internet terének 5%-át foglalja el a francia nyelv, a 6–8. helyen állva a leginkább használt nyelvek között
 5. Franciaország a konyhaművészet, a divat, a színház, a vizuális mûvészetek, a tánc és az építészet nemzetközi nyelve. A franciául beszélôk eredeti nyelven férhetnek hozzá a francia és frankofón irodalomhoz, filmekhez és zenékhez
 6. A franciatanulás segít más nyelvek, többek között a latin nyelvek (spanyol, olasz, portugál és román) és az angol elsajátításában
 7. A franciatanulás segít más nyelvek, többek között a latin nyelvek (spanyol, olasz, portugál és román) és az angol elsajátításában
 8. Több, mint 20 ezer! új francia szó keletkezik egy évben
 9. A szellem nyelve, mert szerkezetet ad a gondolatnak és fejleszti a kritikai szemléletet
 10. A szerelem nyelvének is nevezik, mert a nyelv maga olyan gazdag, szép és melodikus :)

francia_nyelvtanulas.jpgkép forrása: unsplash

Egy új nyelv tanulása mindenképpen gazdagító és jutalmazó élmény. Rengeteg ajtót nyit meg szakmai és személyes szempontból is.

Olvasd el ezt is Német vagy spanyol?

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged a döntés meghozatalában vagy bármelyik nyelvből elakadtál, jelentezz be hozzám!

Ne maradj le a friss blogbejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

Üdv,

Emese

Szólj hozzá!

7 különböző terület, ahol hasznosíthatod a nyelvtudásod

2021. február 09. 21:15 - novakemesecoach

coach_nyelvek.jpg

Legtöbben csak azért tanulnak idegen nyelvet, mert muszáj.  Az is "csak" egy tantárgy az iskolában. Később pedig kötelező a nyelvvizsga a továbbtanuláshoz vagy a diplomához. Ez a tény, hogy "kötelező", kedvezőtlenül befolyásolhatja az idegen nyelv tanulásának a teljesítményét. Akkor lehet valamit, különösképpen egy idegen nyelvet jól megtanulni, ha célod van vele, van motiváció, és tudod, hogy mit akarsz elérni.

Mi hajt, hogy idegen nyelvet tanulj?

Megmutatok neked 7 különböző területet, ahol hasznosíthatod a nyelvtudásod. Ha erre fókuszálva tanulsz, meglátod milyen sok sikerélményed lesz.

     1. Ha azért van szükséged a nyelvtanulásra, hogy megértesd magad egy külföldön élő rokonnal, ismerőssel,             baráttal, akkor ehhez több témát is érdemes jobban megtanulnod a másik nyelven. Például, hogy mi történik           a kulturális, tudományos, politikai életben. Itt egy szélesebb skálán érdemes fejlesztened a szókincsed, és             az nem olyan nagy baj, ha a nyelvtant még nem tudod tökéletesen.

     2. Ha a nyelvtudásodat időtöltésre, szórakozásra - olvasásra, rádió és podcast hallgatásra vagy filmnézésre               használod, akkor még többet kell tudnod ahhoz, hogy ez valóban élvezhető legyen.

     3. Ha a saját szakterületedre vonatkozó irodalmat kívánod olvasni vagy azt a szókincset használni a                           munkahelyeden, akkor ennek a szakágnak a nyelvezetét kell megismerned.

     4. Amennyiben nyelvvizsgára van szükséged a továbbtanuláshoz, a diplomához vagy egy magasabb pozíció             eléréséhez a munkahelyen, ebben az esetben érdemes utánanézned, hogy milyen típusú nyelvvizsgák                   vannak és az általuk megadott követelmények szerint szükséges tanulni, akár egy felkészítő tanárral egyéni           vagy csoportos formában, ahogy neked könnyebb.

     5. Ha szeretsz tanítani és a nyelvtanári pályát választod, széleskörűen kell ismerned nemcsak a nyelvtant,                 hanem a célnyelv országának kulturális eseményeit, történetét, irodalmát, népszokásait, a tanulási                         forrásokat, különböző nyelvtanítási módszereket is.

     6. A következő fokozat az, ha fordítani akarsz. Ebben az esetben a nyelvtant tökéletesen kell tudnod sok szót             kell ismerni (gyakran csak egy kiválasztott szakterületről), de nincs szükség tökéletes kiejtésre, hiszen csak           olvasol és írsz. Ha viszont tolmácsként szeretnél dolgozni, mindegyik nyelven bővítened kell a szókincsedet,           és nem árt fejleszteni a beszédkészségedet is.  Lehetsz műfordító is, de ebben az esetben már művészi                 adottságokra is szükség van.

     7. A nyelvészt főleg a nyelv szerkezete, nyelvtana és története érdekli, az írás - és beszédkészség lehet hogy             nem is olyan fontos, persze nem árt, ha rendelkezik vele.

Azokon csodálko­zom, kik egy nyelvet gyakorlati céllal tanulnak s nem önmagáért.

Tudni már unalmas. Csak ta­nulni érdekes.

                                                                                                                Kosztolányi Dezső

Tehát attól függően, hogy mi a célod a nyelvtanulással, úgy kezd el tanulni, gyakorolni a saját tanulási stílusodnak, képességednek, érdeklődési körödnek megfelelő stratégiákkal akár egyénileg, akár magántanárral, vagy csoportosan.

Szívesen segítek kigabalyítani a szálakat, ha eltévedtél a nyelvtanulás dzsungelében.

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

 Lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

Ha inkább a személyesebb hírlevél útján szeretnél értesülni az írásaimról, kedvezményes csomagjaimról, ezen a linken tudsz feliratkozni.

 

Üdv,

Emese

 

 

5 komment

Melyik nyelvet tanuljam? 1.rész

2021. február 05. 19:46 - novakemesecoach

Német vagy spanyol

nemet_vagy_spanyol.jpg

Előre nem mindig tudjuk kiszámítani, hogy melyik nyelv miért lesz számunkra hasznos. A leghasznosabb nyelv kiválasztása sokban függ egyéni helyzetünktől és a kitűzött célunktól. Ha például elhelyezkedsz egy cégnél, ahol a német nyelvtudásodat tudod hasznosítani, de időközben úgy alakul, hogy áthelyeznek egy másik pozícióra, ahol inkább a spanyol nyelvvel lenne célszerűbb dolgozni. Sőt az is lehet, hogy az jobban megtetszik, mert az emberek és a kultúrájuk közelebb áll hozzád.

Miért pont a spanyol nyelv?

Van, aki azért tanul spanyolul, hogy értse a világban egyre népszerűbb spanyol és latin-amerikai slágereket. Sokan a spanyol nyelvet szeretnék használni munkájuk során, másokat pedig a gyönyörű homokos spanyol tengerpart vonz és a gasztronómiai különlegességek, valamint nem utolsó sorban az emberek és a spanyol kultúra.

6 ok, hogy spanyolul tanulj: 

1. Mindegy, hogy mi az anyanyelved, tény, hogy spanyolul könnyebben meg lehet tanulni, mint németül.

2. Egyértelmű a kiejtés, nincs gond a szórenddel, a dallamossága pedig akár a  segítségedre is lehet

3. A spanyolok messziről híresek arról, hogy nehezen beszélnek angolul, ezért hálásan fogadják, ha spanyolul próbálsz velük beszélni, még akkor is ha hibázol vagy rossz a kiejtésed

4. A spanyol azért hasznos, mert a világ igen jelentős részén beszélik.  Szerte a bolygón mintegy 350 millió ember anyanyelve, 23 ország hivatalos nyelve, emellett 60 millióan beszélnek tanult nyelvként spanyolul

5. Bár a spanyolt széles körben beszélik, a legtöbb ország életszínvonala alacsony. Éppen ezért, ha valaki például szociális és humanitárius területen szeretne dolgozni Latin Amerikában, annak kitűnő választás lehet a spanyol nyelvtanulás. Por que no? :)

6. Ha már tudsz spanyolul, máris könnyű dolgod van, mert kis erőfeszítéssel megtanulhatod bármelyik más román nyelvcsaládtartozó nyelvet is, mint pl. olasz, portugál, francia

spanish-2938033_640.jpg

kép forrása: unsplash

Miért pont a német nyelv?

A német nyelvismeret birtokában számos lehetőség nyílik meg előttünk. Mindazok mellett, hogy az angol után a második leggyakrabban használt nyelv az interneten, számos terület fontos szaknyelve. A német nyelvű országok izgalmas turisztikai úticélt is jelentenek: gyönyörű tájakat, városokat lehet megismerni, s ennek során a német nyelvtudás igen nagy előnnyel jár.

5 ok, hogy németül tanulj:

1. Elég szabályos nyelv, de a hosszú szavak és a főnevek neme megkeseríti a németül tanulók napjait.

2. Ha már tanultál angolul, akkor könnyebb megtanulni németül (és fordítva).

3. A német nyelv nagyon jól használható Európában, több mint 120 millió emberrel lehet kommunikálni, ráadásul közel vannak hozzánk a német nyelvterületek. 

4. Ott, ahol az anyanyelvűek beszélik - Ausztria, Németország, Svájc - magasabb az életszínvonal, munkavállalásnál kiemelt szerepet játszhat az életedben

5. A németeket főképpen az érdekli, amit mondani akarsz nekik, és nem az, hogy milyen nyelven mondod.

Tehát :)

Ha magasabb fizetést szeretnél - tanulj németül!

Ha  emberi kapcsolatokra vágysz - tanulj spanyolul!

 

nemet-spanyol-_nyelvtanulas.jpg

kép forrása: unsplash

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged a döntés meghozatalában vagy bármelyik nyelvből elakadtál, jelentezz be hozzám! 

Olvasd el ezt is: Angol vagy francia

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

 Lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

Üdv,

Emese

Szólj hozzá!

Hol tartasz most?

2021. január 30. 19:12 - novakemesecoach

kuzdelem_kihivas.jpg

Bármikor érhetnek olyan igazságtalanságok, amikor úgy érezzük, hogy már nem tudunk egyedül megbirkózni a ránk szakadó feladattal. A nehezebb témákról ráadásul nem szívesen beszélünk. Természetes reakció ilyenkor, hogy visszahúzódunk, és magunkba zárkózva keressük a választ lelkünk enyhítésére. Pláne ha nem találjuk meg a megfelelő személyt, aki támogató figyelmet tud szentelni nekünk,  aki nem áraszt el tanácsokkal, nem vicceli el, és nem támad le azzal, hogy bezzeg neki még nehezebb.

De azt fontos tudnod, hogy nem vagy egyedül. Ha találsz például sorstársakat - és biztos vagyok benne, hogy vannak bőven, kaphatsz tőlük támaszt, és így elérhetőbbé válhat a megoldás is. Szerintem a legeslegnehezebb eljutni ahhoz a bizonyos első lépéshez, hogy elkezdjünk segítséget kérni, nyitni egy másik személy felé. Amikor már ez a lépés megtörtént, utána akár az is előfordulhat, hogy egyből rátalálsz a neked megfelelő barátra, sorstársra, de az is benne van a pakliban, hogy többször is falakba ütközöl, míg meg nem leled azt a lelkitársat, akár egy segítő szakembert, akivel támogatva érzed magad, segít kijutni onnan, amibe beleragadtál.

A probléma azonosítása sokszor nem is egyértelmű. Csak mechanikusan folynak a dolgok körülötted, csinálsz valamit, de folyamatosan az órát nézed vagy mindig máshol járnak a gondolataid. Úgy érzed, hogy nagyobb a külső nyomás, mint a belső igényed. Nem jön álom a szemedre, egész éjszaka ide-oda cikáznak a gondolataid, másnap pedig fáradtan kelsz, nem is érted, hogy miért. Csak az a szorító érzés marad meg benned, hogy valami nem oké. Csak azt érzed, hogy fáj a fejed, rossz az emésztésed, gyengül a koncentrációképességed, és ráförmedsz a társadra, kollégádra, gyerekedre pont akkor, amikor nem kellene. Mit teszel? Elkezded elfojtani ezt a rossz érzést mindenféle pótcselekvéssel. Munkába menekülsz vagy telerakod a naptárodat színes programokkal, különböző élményekre éhezel, amiktől újra élsz, és látszólag boldog vagy. Folyamatosan kergeted önmagad és soha sincs időd semmire…

Hol tartasz most? Hogyan tudod az elakadásaidat, konfliktusaidat kezelni?

 1. Egyértemű a probléma és tudod, hogy kit/mit keress, hogy minél hamarabb közelebb kerülj a megoldáshoz
 2. Tudod, mi a probléma, de nem tudod, milyen segítséget válassz
 3. Nem tudod pontosan, hogy mi a probléma, és segítséget kérnél

Hogy érzed, történik valami furcsa változás a környezetedben? Pl. pároddal, barátoddal, kollégáddal, főnököddel, gyerekeddel, rokonnal.

Mi az, amit te tudnál tenni, hogy másképp legyen?

magany_elakadas.jpg

Bármilyen érzés, gondolat, kérdés felmerült benned, szívesen meghallgatlak, és ha szeretnéd, elkísérlek mindaddig, amíg meg nem találod a saját utad.

Tetszett, amit olvastál? Iratkozz fel a hírlevelemre!

Emese

Szólj hozzá!

4 praktikus tipp a rutin kialakítására a nyelvtanulásban

2021. január 23. 20:37 - novakemesecoach

rutin_nyelvtanulas.JPG

Lehet, hogy már furdalja az oldalad az az érzés, hogy elkezdődött az új év, és jó lenne már valamit kezdeni magaddal. Valami újat csinálni vagy valamit újrakezdeni, amit abbahagytál. Valamit ami új színt hozna az életedbe, amit kipipálhatsz, hogy "na, ezt is megcsináltam".  Ugye, milyen jó lenne? :) Sokan dolgoznak még most is home office-ban vagy rosszabb esetben elveszítették a munkahelyüket. Lehet, hogy mostanra kialakult egy napi rutin otthon is, de az is könnyen megesik, hogy a hosszantartó bezártság miatt összefolynak a tevékenységek.

Hol tartasz a nyelvtanulással? 

Munkám során és az ismeretségi körömben is a legtöbben amiatt panaszkodnak, hogy nem tudják vagy nagyon nehezen szánják rá magukat, hogy a nyelvtanulás rutinná váljon a hétköznapokban. Ebben szeretnék most segíteni Neked, hogyan vigyél be valamilyen rendszerességet a nyelvtanulásba.

Ahhoz, hogy minél közelebb kerülj a kitűzött célodhoz (és nem csak a nyelvtanulásban), az egyik legfontosabb lépés a rendszeresség kialakítása. Vigyél be egyfajta rutint az életedbe, amit minden nap elvégzel. Gondold végig, hogy milyen szokásaid, vannak, amit minden nap csinálsz. Lehet, hogy nem is teljesen tudatos, mert már évek óta ezt kialakítottad magadnak vagy csak úgy magától értetődően jött létre. Ilyen például a munka, kávézás, edzés, főzés, vagy akár a zuhanyzás. Egy új szokás kialakítása elég nehéz, de egy kis időráfordítással és pár trükkel könnyebbé teheted az életed.

4 alapvető dolog, ami feltétlenül szükséges a rutin kialakításához:

1. IDŐ

Tervezd meg, hogy mikor tudsz egy kis időt szakítani, amikor a kívánt nyelvvel akarsz foglalkozni. Egy nap lehet akár többször is, ha nem tudsz hosszabb időre elszakadni a fontos tevékenységeid miatt. Érdemes ilyenkor átgondolni, és sorrendet állítani, hogy vajon tényleg ennyire halaszthatatlan vagy kihagyhatatlan dolgok? Nézd meg egy teljes hétre előre, hogy hova tudod a nyelvtanulást beilleszteni.

Kétféle időre érdemes tudatosabban figyelni.

Holtidő

Ha sikeres szeretnél lenni a nyelvtanulásban, akkor az egyik legpraktikusabb dolog a holtidő kihasználása -  azaz valamilyen monoton feladat közben is lehet tanulni. Például bármilyen házimunka (főzés, takarítás, ablakpucolás) vagy hobbi mellett (varrás, barkácsolás), sőt magaddal is viheted a szabadtérre (játszótér, park, futás, edzés, biciklizés, kertészkedés) vagy orvosi váróban, hivatalban sorban állva vagy mondjuk zuhanyzás alatt ismételd az új kifejezéseket.

Tanulásra szánt idő

Ha csak tíz percet tudsz naponta gyakorolni, már annak is lehet eredménye. Fontos azonban, hogy még iktass be egy-egy intenzívebb periódust, amikor valóban 1,5-2 órát foglalkozol naponta az idegen nyelvvel.

2. NAPTÁR

Óriási segítség ahhoz, hogy egy kicsit kívülről is lásd a nyelvtanulásod útját. Különösen akkor, ha egyedül tanulod a nyelvet. Végig tudod kísérni az eltervezett cél minden egyes pontját. Például, ha a kedvenc könyvedet szeretnéd végigolvasni eredeti nyelven, és hajlamos vagy könnyen feladni, mert sok szót nem értesz, motiváló lehet, ha a naptárodban kipipálod a fejezet számát, miután sikerült feldolgoznod.

Hétről hétre, hónapról hónapra láthatod a haladásod, és azt is, hogy hol akadsz el gyakran, miben kellene változtatni.

Ne csüggedj el, ha a kitűzött időre mégsem sikerülnek a terveid, ahogyan kigondoltad!

Csak folytasd, tarts ki, tűzz ki újabb határidőt.

3. FÓKUSZ

Amikor megvagy az időtervezéssel, gondold végig, hogy mit szeretnél tanulni, miben szeretnél fejlődni. Például a hallott szöveget szeretnéd jobban megérteni vagy a beszédkészséged fejlesztenéd vagy inkább a szövegértési feladatok gyakorlására koncentrálnál? De az is lehet, hogy mindegyikben szeretnél erősödni, ilyenkor a következőt teheted: állítsd sorrendbe melyik az, ami legközelebb áll hozzád, amit szívesebben csinálsz, legyen az a fókuszpontod (pl. szövegértés gyakorlása) és keresd meg, hogy ezen keresztül mit tanulhatsz még (pl. szókincs bővítés), majd ezt hogyan tudod átültetni mondjuk a beszéd gyakorlásába.

4. FORRÁSOK

Most már nincs más dolgod, csak térképezd fel azokat a tanulást segítő forrásokat, melyekkel szívesen dolgozol. Először is találd ki, hogy mi a kedvenc témád, amiről hallani vagy olvasni szeretnél, majd keresd meg, hogy melyik eszközt használnád szívesebben a tanulásra: podcastot hallgatsz, filmet nézel, zenét hallgatsz vagy esetleg anyanyelvűekkel beszélgetsz?

Azt gondolom, hogy ez a négy egyszerű tipp élvezetes, könnyen követhető és betartható, ráadásul azt is érezni fogod, hogy sokkal megkönnyebbültebben kelsz ki az ágyból, hisz már tudod, hogy mennyi új dolog fogja színesíteni a napod. Csökken a stressz, megváltoznak a negatív gondolataid a nyelvtanulással kapcsolatban.

sikeres_nyelvtanulas_rutin.jpg

kép: unsplash

Ha úgy érzed, hogy megrekedtél a tervezéssel és sikeresebb szeretnél lenni a nyelvtanulásban, jelentkezz be hozzám és támogatlak az utadon. :)

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

Üdv,

Emese

 

Szólj hozzá!

4 egyszerű tipp, ha mélyponton vagy

2021. január 15. 19:27 - novakemesecoach

Vedd észre a kimerültség jeleit!

cica_kimerult.jpg

A kimerültség (akár fizikai, akár érzelmi) elég gyakori jelenség, mégis kevesen ismerik fel a tüneteit. A hosszabb ideig tartó stressz, a problémák, a túlhajszoltság, a rendszertelen evés fáradtságot, kedvetlenséget, alvási nehézséget okoz. Fontos erre az állapotra minél hamarabb megoldást találni, ugyanis idővel egyre komolyabbá válhatnak.

Ha mindent beszeretnél tartani, ami nap mint nap rád zúdul, akkor rövid időn belül lemerülhetsz. Ez az egészségedre is hatással lehet. Lehet, hogy évek óta egy megszokott minta szerint élsz, és csak végzed és végzed az eléd tornyosuló feladatokat. Egyáltalán nincs azon mit csodálkozni, ha a szokásosnál fásultabban és gyengébben érzed magad. Bár tudod, hogy nagyon jól esne egy kis kikapcsolódás, mégis hiába próbálkozol, sehogy sem jön össze.

Mindig az aktuális mélypontot érzed a legnehezebbnek. Ha visszagondolsz egy régebbi hasonló érzésre, lehet, hogy amit akkor gondoltál, hogy annál rosszabb már nem is lehetne, az a mostanihoz képest teljesen eltörpül.

Úgy érzed, sok minden nyomja a vállad mostanában, és teljesen mélypontra jutottál? A munka monotonitása, a hétköznapok, az állandó rohanás miatt nullára csökkent a lelkesedésed? Nem tudsz hosszabb ideig koncentrálni és haszontalannak érzed magad?

Íme 4 egyszerű tipp hogy lépésről lépésre újra feltöltődj:

 1. Ne vegyél fel még több terhet, ne keresd görcsösen a megoldást ha nem találod azonnal. Lemerülve nem jutsz beljebb, épp ellenkezőleg, csak fokozza a stresszt, az idegességet.
 2. Állj meg, adj időt magadnak. Pihenj meg, engedd meg magadnak a feltöltődést és éld meg ezt az állapotot.
 3. Keress olyan tevékenységet, amely kikapcsol, ellazít, felvillanyoz (pl. séta, kirándulás, olvasás, zenehallgatás, rajzolás, színezés, főzés, egy kényeztető fürdő vagy bármi, ami jól esik)
 4. Minden nap igyekezz becsempészni egy-egy tevékenységet, amely boldoggá tesz.

Mindezek betartásával lassan kitisztul az elméd, és még az is lehet, hogy épp egy ilyen felszabadító tevékenység közben, amikor nem is töprengsz a megoldáson, akkor "esik le a tantusz", kibomolnak az összekuszálódott szálak.

Ha azonban mindezek ellenére nem változik a helyzet, keress bátran, segítek feltárni a háttérben rejtőző okokat és megkeressük a megoldáshoz vezető utat.

Tetszett, amit olvastál? Iratkozz fel a hírlevelemre!

Kép forrása: unsplash

Emese

Szólj hozzá!

A nyelvtanulás útvesztőiben

2021. január 09. 17:03 - novakemesecoach

nyelvtanulas_utveszto.jpg

Rengeteg nyelvtanulási, nyelvtanítási módszer létezik, ezek között vannak hatékonyak, kevésbé hatékonyak, szórakoztatók és unalmasak. Napjainkban nagyon fontos legalább egy idegen nyelv ismerete. Viszont ahhoz, hogy egy nyelvet jól megtanulj, több mindenre van szükség. Mindamellett, ha akár nyelvtanárhoz jársz vagy tanfolyamra vagy önállóan tanulsz, szükség van önismeretre, kitartásra, szorgalomra, idő- és energiabefektetésre is. Vannak, akik nehezen tanulnak nyelvet, talán épp a kudarcok miatt, így nehezen fektetnek bele energiát, vagy ha mégis, akkor elmarad a várt eredmény.

Ha nehezen boldogulsz a nyelvtanulással, akkor neked szól az alábbi pár hasznos tipp:

1. Saját nyelvtanulási stílus

Mielőtt elkezdesz nyelvet tanulni, előszőr gondold át, hogy mit csinálsz szívesebben: előveszel egy könyvet, kiírod a szavakat, a nyelvtant? Vagy inkább könnyebben tanulsz, ha meghallgatsz egy podcastot a youtube-on? Esetleg próbáltad már úgy is, hogy közben sétálsz vagy futsz vagy edzel? Van, aki így könnyebben jegyzi meg a szavakat, és a kifejezéseket. Az is lehet, hogy hatékonyabbnak találod, ha keresel egy anyanyelvű beszélgetőtársat és vele gyakorolsz. Ezek alapján máris könnyű dolgod van, hogy milyen típusú tanulási eszközt válassz. Ahhoz, hogy eredményesebb legyen a nyelvtanulás, arra is figyelj, hogy mennyi időt töltesz az elmélettel és mennyit a gyakorlattal. Ha 30 percig olvastál, akkor utána legalább 30 percet szánj rá ennek a feldolgozására is, például meséld el a tartalmát, memorizáld az új szavakat, kifejezéseket.

Régebben, amikor pár hónapot külföldön töltöttem, és még nem létezett a különféle jobbnál jobb praktikus mobilalkalmazás, internet, egyszerűen csak elővettem egy nagy papírlapot, és elkezdtem lejegyzetelni minden új szót, kifejezést, mondatot, amiket aznap hallottam, olvastam és megtetszett.  Lehet, hogy furcsán hangzik, hogy "megtetszett" egy szó, de engem tényleg elragad a hangzása, dallama vagy a magyar nyelvtől eltérő gondolkodásmódja. A végén a lap teljesen megtelt mindenféle színű és nagyságú irománnyal, kitettem a falra és olyan jó volt, hogy bármikor rá tudtam lesni, amikor valami nem jutott eszembe. Így könnyebben elő tudtam hívni az új szavakat, melyeket  aztán beépítettem a beszélgetésekbe.

2. Ha nemrég kezdtél  bele a nyelvtanulásba

Ha  valamelyik nyelvből még kezdő szinten vagy, de már ismered nagyjából az alap nyelvtani szabályokat, és bővíteni szeretnéd a szókincsedet, az első lépés, hogy készíts egy gyűjteményt azokról a kifejezésekről, amelyekre a hétköznapokban szükséged lehet. Gyűjts szavakat, mondatokat, rövid szövegeket különböző életeseményekről, mint például esküvő, állásinterjú, születésnap. Az ételekről szintén szívesen beszélgetnek az emberek, gyűjts minél több étkezéssel kapcsolatos kifejezéseket az adott nyelven. Legyen legalább 20 rövid hétköznapi párbeszéd a tarsolyodban. Azt rád bízom, hogy hogyan készíted. Játszhatsz online szókártyákkal, de használhatod a saját elképzelésedet, kreativitásodat is. A lényeg, hogy élvezd, amit csinálsz.

3. A rutin kialakítása a nyelvtanuláshoz

Lehet, hogy megtaláltad a világ legjobb alkalmazását vagy nyelvkönyvét, de ha ritkán nézel bele, hébe-hóba veszed elő, nem építed be a napi rutinodba, akkor ne csodálkozz ha nem fejlődik a nyelvtudásod. Ha csak egy szótárt lapozgatsz minden nap 10 percig, már így is akár egy hét alatt rengeteget lehet tanulni. A nyelvtanulásnál is nagyon fontos a szokás kialakítása. Például, ha rendszeresen éjfél után fekszel le, és reggel 7-kor mész dolgozni vagy iskolába, akkor egyre fáradtabb leszel. Ha viszont kialszod magad és rendszeresen edzel, több energiád lesz, jobb lesz a közérzeted is, és az eredményeid is javulni fognak. Ha már kialakult a napi rutinod, akkor igyekezz ezt meg is tartani! Elismerem, ez a legnehezebb. De ha már eldöntötted, hogy mindenképpen a nyelvtudásodat szeretnéd fejleszteni, lássuk, hova is lehetne belopni a napi rutinodba. Gondold végig, hogy mivel tevékenykedsz egy nap. Készíts róla listát. Sokan azt a hibát követik el, hogy egy órával korábban kelnek vagy tovább maradnak fent, ez viszont egy idő után nagyon fárasztó lesz, és könnyen feladják. Ha például sokat utazol tömegközlekedéssel, ezt az időt ki lehetne használni akár a nyelvtanulásra is - mondjuk átolvasod a szókártyákat, amiket készítettél vagy elolvasol egy blogot a célnyelven. Főzés közben meghallgathatsz egy podcastot vagy egy nyelvleckét. Így nem is kell átszervezned a napodat. :)

A nyelvtudás is egy készség, melyet folyamatosan gyakorolni, fejleszteni kell. Adj magadnak hozzá időt, türelmet. Elvétsz hibákat, de ez így rendben van. Ha egy külföldi megszólít az utcán, hogy merre találja a Hősök terét és nem futamodsz meg, hanem megpróbálod elmagyarázni neki, máris szereztél egy sikerélményt magadnak!

Ha pedig úgy érzed, hogy szükséged lenne egy "edzőre", aki támogatja a nyelvtanulási utadat, bátran jelentkezz, nézzük meg, hogy mi az amiben segíthetek neked.

Mivel gyerekkoromban is és a munkáim során is végigkísértek az idegen nyelvek, és bevallom, mai napig is érdekel  egy másik nyelv gondolkodásmódja, dallama, nyelvtani logikája, így nagyon szívesen segítek Neked a nyelvtanulás útvesztőjében (is).

Olvasd el az alábbi cikkemet is hasonló témában: A nyelvtanulás 5 legfontosabb alappillére

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

Hajrá Nyelvtanulók! :)

Üdv,

Emese

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása