Nyelvtanulásra fel!

Lehet másképp!

4 praktikus tipp a rutin kialakítására a nyelvtanulásban

2021. január 23. 20:37 - novakemesecoach

rutin_nyelvtanulas.JPG

Lehet, hogy már furdalja az oldalad az az érzés, hogy elkezdődött az új év, és jó lenne már valamit kezdeni magaddal. Valami újat csinálni vagy valamit újrakezdeni, amit abbahagytál. Valamit ami új színt hozna az életedbe, amit kipipálhatsz, hogy "na, ezt is megcsináltam".  Ugye, milyen jó lenne? :) Sokan dolgoznak még most is home office-ban vagy rosszabb esetben elveszítették a munkahelyüket. Lehet, hogy mostanra kialakult egy napi rutin otthon is, de az is könnyen megesik, hogy a hosszantartó bezártság miatt összefolynak a tevékenységek.

Hol tartasz a nyelvtanulással? 

Munkám során és az ismeretségi körömben is a legtöbben amiatt panaszkodnak, hogy nem tudják vagy nagyon nehezen szánják rá magukat, hogy a nyelvtanulás rutinná váljon a hétköznapokban. Ebben szeretnék most segíteni Neked, hogyan vigyél be valamilyen rendszerességet a nyelvtanulásba.

Ahhoz, hogy minél közelebb kerülj a kitűzött célodhoz (és nem csak a nyelvtanulásban), az egyik legfontosabb lépés a rendszeresség kialakítása. Vigyél be egyfajta rutint az életedbe, amit minden nap elvégzel. Gondold végig, hogy milyen szokásaid, vannak, amit minden nap csinálsz. Lehet, hogy nem is teljesen tudatos, mert már évek óta ezt kialakítottad magadnak vagy csak úgy magától értetődően jött létre. Ilyen például a munka, kávézás, edzés, főzés, vagy akár a zuhanyzás. Egy új szokás kialakítása elég nehéz, de egy kis időráfordítással és pár trükkel könnyebbé teheted az életed.

4 alapvető dolog, ami feltétlenül szükséges a rutin kialakításához:

1. IDŐ

Tervezd meg, hogy mikor tudsz egy kis időt szakítani, amikor a kívánt nyelvvel akarsz foglalkozni. Egy nap lehet akár többször is, ha nem tudsz hosszabb időre elszakadni a fontos tevékenységeid miatt. Érdemes ilyenkor átgondolni, és sorrendet állítani, hogy vajon tényleg ennyire halaszthatatlan vagy kihagyhatatlan dolgok? Nézd meg egy teljes hétre előre, hogy hova tudod a nyelvtanulást beilleszteni.

Kétféle időre érdemes tudatosabban figyelni.

Holtidő

Ha sikeres szeretnél lenni a nyelvtanulásban, akkor az egyik legpraktikusabb dolog a holtidő kihasználása -  azaz valamilyen monoton feladat közben is lehet tanulni. Például bármilyen házimunka (főzés, takarítás, ablakpucolás) vagy hobbi mellett (varrás, barkácsolás), sőt magaddal is viheted a szabadtérre (játszótér, park, futás, edzés, biciklizés, kertészkedés) vagy orvosi váróban, hivatalban sorban állva vagy mondjuk zuhanyzás alatt ismételd az új kifejezéseket.

Tanulásra szánt idő

Ha csak tíz percet tudsz naponta gyakorolni, már annak is lehet eredménye. Fontos azonban, hogy még iktass be egy-egy intenzívebb periódust, amikor valóban 1,5-2 órát foglalkozol naponta az idegen nyelvvel.

2. NAPTÁR

Óriási segítség ahhoz, hogy egy kicsit kívülről is lásd a nyelvtanulásod útját. Különösen akkor, ha egyedül tanulod a nyelvet. Végig tudod kísérni az eltervezett cél minden egyes pontját. Például, ha a kedvenc könyvedet szeretnéd végigolvasni eredeti nyelven, és hajlamos vagy könnyen feladni, mert sok szót nem értesz, motiváló lehet, ha a naptárodban kipipálod a fejezet számát, miután sikerült feldolgoznod.

Hétről hétre, hónapról hónapra láthatod a haladásod, és azt is, hogy hol akadsz el gyakran, miben kellene változtatni.

Ne csüggedj el, ha a kitűzött időre mégsem sikerülnek a terveid, ahogyan kigondoltad!

Csak folytasd, tarts ki, tűzz ki újabb határidőt.

3. FÓKUSZ

Amikor megvagy az időtervezéssel, gondold végig, hogy mit szeretnél tanulni, miben szeretnél fejlődni. Például a hallott szöveget szeretnéd jobban megérteni vagy a beszédkészséged fejlesztenéd vagy inkább a szövegértési feladatok gyakorlására koncentrálnál? De az is lehet, hogy mindegyikben szeretnél erősödni, ilyenkor a következőt teheted: állítsd sorrendbe melyik az, ami legközelebb áll hozzád, amit szívesebben csinálsz, legyen az a fókuszpontod (pl. szövegértés gyakorlása) és keresd meg, hogy ezen keresztül mit tanulhatsz még (pl. szókincs bővítés), majd ezt hogyan tudod átültetni mondjuk a beszéd gyakorlásába.

4. FORRÁSOK

Most már nincs más dolgod, csak térképezd fel azokat a tanulást segítő forrásokat, melyekkel szívesen dolgozol. Először is találd ki, hogy mi a kedvenc témád, amiről hallani vagy olvasni szeretnél, majd keresd meg, hogy melyik eszközt használnád szívesebben a tanulásra: podcastot hallgatsz, filmet nézel, zenét hallgatsz vagy esetleg anyanyelvűekkel beszélgetsz?

Azt gondolom, hogy ez a négy egyszerű tipp élvezetes, könnyen követhető és betartható, ráadásul azt is érezni fogod, hogy sokkal megkönnyebbültebben kelsz ki az ágyból, hisz már tudod, hogy mennyi új dolog fogja színesíteni a napod. Csökken a stressz, megváltoznak a negatív gondolataid a nyelvtanulással kapcsolatban.

sikeres_nyelvtanulas_rutin.jpg

kép: unsplash

Ha úgy érzed, hogy megrekedtél a tervezéssel és sikeresebb szeretnél lenni a nyelvtanulásban, jelentkezz be hozzám és támogatlak az utadon. :)

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Kövess az Instán, lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

Üdv,

Emese

 

komment
süti beállítások módosítása