Nyelvtanulásra fel!

Lehet másképp!

A nyelvtanulás útvesztőiben

2021. január 09. 17:03 - novakemesecoach

nyelvtanulas_utveszto.jpg

Rengeteg nyelvtanulási, nyelvtanítási módszer létezik, ezek között vannak hatékonyak, kevésbé hatékonyak, szórakoztatók és unalmasak. Napjainkban nagyon fontos legalább egy idegen nyelv ismerete. Viszont ahhoz, hogy egy nyelvet jól megtanulj, több mindenre van szükség. Mindamellett, ha akár nyelvtanárhoz jársz vagy tanfolyamra vagy önállóan tanulsz, szükség van önismeretre, kitartásra, szorgalomra, idő- és energiabefektetésre is. Vannak, akik nehezen tanulnak nyelvet, talán épp a kudarcok miatt, így nehezen fektetnek bele energiát, vagy ha mégis, akkor elmarad a várt eredmény.

Ha nehezen boldogulsz a nyelvtanulással, akkor neked szól az alábbi pár hasznos tipp:

1. Saját nyelvtanulási stílus

Mielőtt elkezdesz nyelvet tanulni, előszőr gondold át, hogy mit csinálsz szívesebben: előveszel egy könyvet, kiírod a szavakat, a nyelvtant? Vagy inkább könnyebben tanulsz, ha meghallgatsz egy podcastot a youtube-on? Esetleg próbáltad már úgy is, hogy közben sétálsz vagy futsz vagy edzel? Van, aki így könnyebben jegyzi meg a szavakat, és a kifejezéseket. Az is lehet, hogy hatékonyabbnak találod, ha keresel egy anyanyelvű beszélgetőtársat és vele gyakorolsz. Ezek alapján máris könnyű dolgod van, hogy milyen típusú tanulási eszközt válassz. Ahhoz, hogy eredményesebb legyen a nyelvtanulás, arra is figyelj, hogy mennyi időt töltesz az elmélettel és mennyit a gyakorlattal. Ha 30 percig olvastál, akkor utána legalább 30 percet szánj rá ennek a feldolgozására is, például meséld el a tartalmát, memorizáld az új szavakat, kifejezéseket.

Régebben, amikor pár hónapot külföldön töltöttem, és még nem létezett a különféle jobbnál jobb praktikus mobilalkalmazás, internet, egyszerűen csak elővettem egy nagy papírlapot, és elkezdtem lejegyzetelni minden új szót, kifejezést, mondatot, amiket aznap hallottam, olvastam és megtetszett.  Lehet, hogy furcsán hangzik, hogy "megtetszett" egy szó, de engem tényleg elragad a hangzása, dallama vagy a magyar nyelvtől eltérő gondolkodásmódja. A végén a lap teljesen megtelt mindenféle színű és nagyságú irománnyal, kitettem a falra és olyan jó volt, hogy bármikor rá tudtam lesni, amikor valami nem jutott eszembe. Így könnyebben elő tudtam hívni az új szavakat, melyeket  aztán beépítettem a beszélgetésekbe.

2. Ha nemrég kezdtél  bele a nyelvtanulásba

Ha  valamelyik nyelvből még kezdő szinten vagy, de már ismered nagyjából az alap nyelvtani szabályokat, és bővíteni szeretnéd a szókincsedet, az első lépés, hogy készíts egy gyűjteményt azokról a kifejezésekről, amelyekre a hétköznapokban szükséged lehet. Gyűjts szavakat, mondatokat, rövid szövegeket különböző életeseményekről, mint például esküvő, állásinterjú, születésnap. Az ételekről szintén szívesen beszélgetnek az emberek, gyűjts minél több étkezéssel kapcsolatos kifejezéseket az adott nyelven. Legyen legalább 20 rövid hétköznapi párbeszéd a tarsolyodban. Azt rád bízom, hogy hogyan készíted. Játszhatsz online szókártyákkal, de használhatod a saját elképzelésedet, kreativitásodat is. A lényeg, hogy élvezd, amit csinálsz.

3. A rutin kialakítása a nyelvtanuláshoz

Lehet, hogy megtaláltad a világ legjobb alkalmazását vagy nyelvkönyvét, de ha ritkán nézel bele, hébe-hóba veszed elő, nem építed be a napi rutinodba, akkor ne csodálkozz ha nem fejlődik a nyelvtudásod. Ha csak egy szótárt lapozgatsz minden nap 10 percig, már így is akár egy hét alatt rengeteget lehet tanulni. A nyelvtanulásnál is nagyon fontos a szokás kialakítása. Például, ha rendszeresen éjfél után fekszel le, és reggel 7-kor mész dolgozni vagy iskolába, akkor egyre fáradtabb leszel. Ha viszont kialszod magad és rendszeresen edzel, több energiád lesz, jobb lesz a közérzeted is, és az eredményeid is javulni fognak. Ha már kialakult a napi rutinod, akkor igyekezz ezt meg is tartani! Elismerem, ez a legnehezebb. De ha már eldöntötted, hogy mindenképpen a nyelvtudásodat szeretnéd fejleszteni, lássuk, hova is lehetne belopni a napi rutinodba. Gondold végig, hogy mivel tevékenykedsz egy nap. Készíts róla listát. Sokan azt a hibát követik el, hogy egy órával korábban kelnek vagy tovább maradnak fent, ez viszont egy idő után nagyon fárasztó lesz, és könnyen feladják. Ha például sokat utazol tömegközlekedéssel, ezt az időt ki lehetne használni akár a nyelvtanulásra is - mondjuk átolvasod a szókártyákat, amiket készítettél vagy elolvasol egy blogot a célnyelven. Főzés közben meghallgathatsz egy podcastot vagy egy nyelvleckét. Így nem is kell átszervezned a napodat. :)

A nyelvtudás is egy készség, melyet folyamatosan gyakorolni, fejleszteni kell. Adj magadnak hozzá időt, türelmet. Elvétsz hibákat, de ez így rendben van. Ha egy külföldi megszólít az utcán, hogy merre találja a Hősök terét és nem futamodsz meg, hanem megpróbálod elmagyarázni neki, máris szereztél egy sikerélményt magadnak!

Ha pedig úgy érzed, hogy szükséged lenne egy "edzőre", aki támogatja a nyelvtanulási utadat, bátran jelentkezz, nézzük meg, hogy mi az amiben segíthetek neked.

Mivel gyerekkoromban is és a munkáim során is végigkísértek az idegen nyelvek, és bevallom, mai napig is érdekel  egy másik nyelv gondolkodásmódja, dallama, nyelvtani logikája, így nagyon szívesen segítek Neked a nyelvtanulás útvesztőjében (is).

Olvasd el az alábbi cikkemet is hasonló témában: A nyelvtanulás 5 legfontosabb alappillére

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Kövess az Instán, lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

Hajrá Nyelvtanulók! :)

Üdv,

Emese

 

 

komment
süti beállítások módosítása