Nyelvtanulásra fel!

Lehet másképp!

A nyelvtanulás kertje

2021. július 12. 07:52 - novakemesecoach

nyelvtanulas_kertje.jpg

Ez az írás különösen azoknak szól, akik most vágnak bele a nyelvtanulásba és mindazoknak is, akik már elkezdték tanulni, ám valahogy mindig elakadnak egy szinten, ezért többszörös újrakezdők. 

 Lehet, hogy most tudtad rászánni magad, hogy elkezdj, úgy istenigazából tanulni egy idegen nyelvet. Biztos, hogy az iskolában már tanították az angolt vagy a németet, meg is maradt pár szó, kifejezés, tán a nyelvtan is valamennyire.

Folyamatosan a gondolataidban mocorog, néha erősebben, néha gyengébben, hogy jó lenne már végre megtanulni, de csak halogatod. És egyszer csak most jött el az idő, amikor szükséged is lenne a nyelvtudásra.

 Például azért, mert:

  • lenne egy jó munkalehetőség, de sajnos alapfeltétele legalább egy idegen nyelv ismerete
  • bár most épp nem alapfeltétel a nyelvvizsga az egyetemi diplomához, de lehet, hogy jövőre megint az lesz
  • lehet, hogy nem szükséges a nyelvvizsga, viszont mégis plusz pontot jelentene a felvételihez vagy egy külföldi ösztöndíj elnyeréséhez
  • az egyik családtagoddal szeretnéd jobban megértetni magad, aki külföldi
  • a baráti körödben nagyon megtetszett valaki, akivel szívesen társalognál, de nem mersz a nyelvi akadály miatt
  • jó lenne a hobbidról sokkal többet olvasni, szélesíteni a tudásod, és hasonló érdeklődésű külföldiekkel is hasznos tippeket megosztani

 Most hogyan tovább, mit teszel?

Keresgélsz a neten. Egészen kedvezményes nyelvtanfolyamokat hirdetnek a nyelviskolák, de ki tudja, hogy valóban meg is tanulod-e ott?

Magántanár lehet, hogy hatékonyabb lenne, és belőlük is van bőven választék, viszont sokat is kérnek. Ráadásul, ha nem szimpatikus vagy mégsem haladsz előre, akkor kidobott pénz az ablakon.

A könyvesboltok kínálják a hanganyaggal ellátott szép színes tankönyveket, meg is veszed, párszor belehallgatsz, aztán néhány lecke után a fiók mélyén landol.

Letöltöd az egyik nyelvtanulós telefonos alkalmazást, például a Duolingo-t. Mindenki azzal tanul. Eljátszogatsz vele, még lelkesít is, hiszen könnyen tovább lehet jutni a következő szintre, pontokat kapsz, megdicsér, motivál. De megszólalni még mindig kínos.

És feladod. Újra és újra. Kudarc hátán kudarc.

És tele lesz a fejed ezekkel a gondolatokkal: "Megmondtam, hogy ez nekem nem megy. Milyen jó, akiknek olyan könnyen megy a nyelvtanulás, ők hogy csinálják? Biztos van jó nyelvérzékük, úgy könnyű!"

Ne add fel! Tudom, hogy nehéz, mert az iskolában nem tanítanak meg nyelvet tanulni. Persze vannak jó tanárok és iskolák is, de ha kötelezően kellett tanulnod, és nem te választottad, már pedig legtöbbször a szülők mondják meg, hogy szerintük milyen nyelvet tanulj, akkor nem igazán érezhettél motivációt, hogy tanuld. Max az ötösért, hogy ne rontsd le a jegyeid.

Szeretnék segíteni Neked.

Először is ahhoz, hogy jól beszélj idegen nyelven, nem a nyelvérzékeden múlik, hanem a tanulási módszereden és a gondolkodásmódodon.

Képzeld el azt, hogy a nyelvtanulás olyan, mint egy kert. Nulláról is fel lehet építeni egy kis tervezéssel, odafigyeléssel és kreativitással. Ha kész (bár sosincs kész), törődj vele, locsolgasd, szeretgesd, találj ki új dolgokat benne.

Jó érzés egy ilyen kertben lenni, ugye? Ráadásul sok kis apró sikerélményed lesz.

Hogyan tudok Neked segíteni? Azt tanulod meg velem, hogyan lehet hatékonyan nyelvet tanulni.

Ami fontos a hatékony nyelvtanuláshoz, hogy legyen erős motivációd, jó időbeosztásod, türelem, nyitottság, játékosság, valamint cél, amit el szeretnél érni. És nem lesz szükség nagy kiadásokra sem, hiszen ha már tudod, hogy mi a Neked megfelelő technika, kis költséggel is meg fogod tudni tanulni a nyelvet.

Ha szeretnéd, segítek, hogy Te is érezd jól magad a nyelvtanulás kertjében!

TESZTELD MAGAD!

Készítettem Neked egy nyelvtanulási stílus tesztet, melyben 7-féle típus alapján nézheted meg, hogy melyik csoportba tartozol. Az eredményt és további hasznos tippeket e-mailben is elküldöm.

A részletekért és a tesztért kattints a linkre!

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Kövess az Instán, lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulásra fel! Facebook csoporthoz is!

Nyelvtanulásra fel! :)

Kép forrása: unsplash

Üdv,

Mesi

komment
süti beállítások módosítása