Nyelvtanulásra fel!

Lehet másképp!

3 fontos gondolat, hogy a saját utadra lépj

2021. február 24. 20:28 - novakemesecoach

Szokványos vs. szokatlan

nezopont_fokusz.jpg

Az éppen aktuális könyvemet olvasva felfigyeltem erre a mondatra: “A szokványos az olyan, mint amikor kinézel a kocsi ablakán. Elsuhan előtted mindenféle, ez meg az, mindenféle különösebb jelentőség nélkül.” (Margaret Atwood: Testamentumok). Eszembe jutott, hogy mostanában én is gyakrabban utazom vonattal, mindig ugyanazon az útvonalon. Kibámulok az ablakon, nézem az elsuhanó tájat. Hiszen ebben valóban nincs semmi különös, csak ülök, és várom az út végét, amikor végre leszállhatok a célállomáson.

Szokványos

Mit is értünk szokványos alatt? Fellapoztam az egyik online értelmező szótárt, és ez állt benne:

- olyan, amiben nincsen semmi újszerű, semmi különös;

- hagyományos, hétköznapi, közönséges, tipikus, konvencionális;

- középszerű, közkeletű, szokásos, normál, megszokott, átlagos

Talán ilyen volt az életed a vírushelyzet előtt vagy inkább utána. Csak úgy elillantak a napok, hetek, hónapok és vissza sem gondoltál, hogy mit lehetett volna jobban vagy másképpen tenni és mondani.

3 fontos gondolat, hogy a saját utadra lépj

 

1.

Ha világéletedben azt hallottad, hogy mit fognak szólni az osztálytársak / szomszédok / barátok / rokonok, ha ezt és ezt megtudják, meglátják, ha valami olyat csináltál, ami elütött a “normálistól”, mind a mai napig tudat alatt hordozod magadban ezt a valahol mélyen begyökerezett hangot. Bármilyen változást szeretnél hozni, ott lapul a lelkiismeret furdalás, ami miatt csak halogatsz és nem mersz továbblépni.

Ha viszont ezt elengeded, hihetetlen erővel tudsz elindulni a saját utadon.

2.

Ha vannak olyan berögzült gátjaid, amelyeket csak úgy megtanítottak neked, de lehet, hogy hozzád egyáltalán nem állnak közel. Ezeket muszáj elengedned ahhoz, hogy egy kicsit másféle, kicsit színesebb, kicsit izgalmasabb életet élj.

Vonatkoztass el a sémáktól, és lépd át a gondolkodási határaidat.

3.

Van egy személyes zónánk, amelyet jól ismerünk, kényelmes, minden a megszokott mederben zajlik benne, mindennek megvan a maga helye és rendje. Ebbe a biztonságos közegbe semmilyen változás és újdonság nem férkőzik be.

Ahhoz tehát, hogy nyitott legyél az élet kihívásaira, az új dolgokra és befogadd a változást, érdemes kimozdulnod belőle.

Szokatlan

Mi is a szokványos ellentéte?

- bizarr, fura, groteszk, idegen, különös, nem megszokott, nem mindennapi, rendhagyó; szokásostól eltérő, szokatlan;

- érdekes, érdekfeszítő, figyelmet érdemlő;

- egyszeri, kivételes, rendellenes

Hm. Elgondolkodtató.

Ha sikeresebb életet szeretnél élni, akkor el kell tudnod szakadni attól, amit állandónak, megszokottnak gondolsz azért, hogy meglásd a lehetőségeket és befogadd ezt az izgalmas világot.

A kulcsszó: nézőpontváltás.

Tudományos kutatások szerint rutingondolkodáskor azokat a módszereket alkalmazzuk, amelyek már korábban bizonyítottak, és úgy véljük, minden alkalommal tuti recept, nem keresünk újakat, és nem bíráljuk felül a régieket, abban bízunk, ami már bevált.

Ezzel szemben, ha kreatívan gondolkodunk, akkor újrafogalmazzuk a problémát, több irányból közelítünk hozzá, törekszünk az újszerű, egyedi megoldásokra, felülbíráljuk a korábban bevált módszereket, és ha kell, módosítunk rajtuk.

Amikor kinézel a kocsi vagy a vonat ablakán, az “elsuhanó ez meg az mindenféle különösebb jelentőség nélkül” helyett kezd el másképp szemlélni a tájat, más perspektívából, kiváncsian. Máris színesebb lesz a világ mindegyik célállomás felé.

Ha ez sikerült, hidd el, már meg is tetted az első lépést a változás felé!

117890078_2740024252984908_6354549089879591514_n.jpg

Bármilyen érzés, gondolat, kérdés felmerült benned, szívesen meghallgatlak és ha szeretnéd, elkísérlek mindaddig, amíg meg nem találod a saját utad. :)

Ne maradj le a friss blogbejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Tetszett, amit olvastál? Iratkozz fel a hírlevelemre és lájkold a Facebook oldalam

képek forrása: pixabay

Üdv,

Emese

komment
süti beállítások módosítása