Nyelvtanulásra fel!

Lehet másképp!

A komfortzóna elhagyásának 5 állomása

2021. október 07. 15:42 - novakemesecoach

Mit érzel, amikor "elhagyod a komfortzónád"?

Sokan keresik az utat, hogyan tudnának önmaguk jobb változata lenni. Könyveket olvasnak, előadásokat, podcastokat hallgatnak, sőt segítő szakemberhez is fordulnak.

Mégis a legnagyobb kihívás ezen az "utazáson" az, amikor átléped azt a határt, azt a vonalat, ami a kényelmedet és a biztonságodat körülöleli.

Azonban, amikor képes vagy felismerni és dolgozni a kilépés miatt keletkező érzéseiddel, azt veszed észre, hogy újra feldobódsz és van miért élned.

A komfortzóna elhagyásának 5 állomása

1. Izgalom

Ez egy olyan fokozottabb lelkiállapot, amikor például nagyon vársz valakit vagy egy eseményt és egyfolytában csak arra gondolsz, vagyis izgatott vagy.

Egy olyan érzelem, amely örömmel, néha szorongással jár együtt.

Általában ez az első "tünet", amikor kilépsz a komfortzónádból, és akkor jó, ha ez az érzés pozitív és felvillanyoz.

izgalommal teli szemüveges nő

2. Idegesség

Amikor a nyugtalanság, feszültség érzése kezd eluralkodni rajtad, és már inkább negatív irányba fordul, ide-oda csapongsz, nem vagy jó hangulatban. Tele vagy kételyekkel, kérdésekkel: "Biztos, hogy ez lesz a jó?", "Most tényleg ezt akarom csinálni?", "Még egy kis időre lenne szükségem".

Ez az a kényes pont, amikor könnyen visszaléphetsz, ha túlságosan eluralkodik rajtad ez az érzés. De ha el tudod fogadni, hogy ez normális, akkor könnyebben át tudsz lépni ezen a ponton.

3. Félelem

Ez az az érzés, mely mindent megváltoztat.

A félelem megakadályozhatja, hogy előremozdulj az ismeretlen felé, amit úgy érzel, hogy számodra elfogadhatatlan.

A félelem is egy normális érzés. Sokszor negatív érzelemként tekintjük, de valójában aktivizál, energizál, motivál abban, hogy elkerüljük a veszélyes helyzeteket. Ilyenkor a figyelem beszűkül, és ara fókuszálunk, hogyan kerülhetünk biztonságba.

Ha nem tudsz megküzdeni a fenyegető helyzettel, akkor a tehetetlenség állapotába kerülhetsz, mely hosszú távon depresszióhoz is vezethet.

A pszichológusok szerint megszüntetni félelmeinket nem tudjuk, és nem is kell megpróbálnunk, viszont megtanulhatjuk megfelelően kezelni azokat.

Amikor egy új dologba kezdesz, és emiatt kezd kialakulni benned a félelem érzése, kérdezd meg magadtól: "Tényleg van bármi is, amitől félnem kell?", "Mi a legrosszabb, ami történhet?"

 

4. Elfogadás

Ez az az állapot, amikor megbékélsz azzal a ténnyel, hogy szembenézel a félelmeddel, és készen állsz arra, hogy kilépj a komfortzónádból. Ez az egyik legjobb érzés, mert azt jelenti, hogy megtanultad elengedni a félelmet. Önmagában is értékes tapasztalat, hiszen volt bátorságod szembenézni vele, majd átsétálni rajta.

És a sok kemény munka után most itt az ideje a jutalomnak.

 

5. Magasság

Ez az a különleges "csomag" , amiért megéri kilépned a komfortzónádból!

Boldogság, magabiztosság, bátorság és hála kombinációja, egyetlen életre szóló élménybe csomagolva. :)

Hiszen, nem csak olyasmit teszel, amit már régóta meg akartál tenni, hanem közben legyőzted a félelmet és learatod az előnyeit.

A félelem és a kétségek leküzdésének megtanulása az élet legnehezebb leckéi közé tartozik, de egyben a leghálásabb is.

 

Természetesen én sem vagyok "profi", hogy azt mondjam, nekem mindig könnyen megy kilépni a komfortzónámból. Folyamatosan emlékeztetnem kell magam arra, hogy minden rendben lesz, menni fog.

A komfortzóna elhagyása rengeteg energiát emészt fel: fel kell rúgni a megszokott életritmust, állandóan figyelni, tanulni és alkalmazkodni kell, időnként minden bizonytalanná válik, néha pedig áldozatot kell hozni.

Az ebből következő stressz agyonnyomhatja az embert, ha nincs meg a megfelelő fizikai, lelki kondíciója, nem elég szorgalmas és kitartó.

Vagyis a kudarc is benne van ebben a lépésben. Ha mégsem sikerül, akkor se csüggedj el. Ez a tanulásról szól: arról, hogy megismerd önmagadat, a határaidat és képességeidet, hogy teljes mértékben kibontakoztathasd a vágyaidat.

Amikor elérted, utána sem mindig könnyű. Sőt, nehéz is, mert akkor sem állhat meg a folyamat.

De legalább most már tudod, hogy, milyen érzés vár rád a végén, és meg tudod győzni magad arról, hogy megéri.

Az élmény a jutalom.

Ha segítségre van szükséged a komfortzóna átlépésétől keletkezett érzések azonosításában, lekűzdésében vagy elfogadásában, jelentkezz be hozzám. Támogatlak az utadon, hogy elérd azt, amire igazán vágysz.

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Kövess az Instán, lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulásra fel! Facebook csoporthoz is!

Képek forrása: unsplash

Üdv,

Mesi

komment
süti beállítások módosítása