Nyelvtanulásra fel!

Lehet másképp!

Hol tartasz most?

2021. január 30. 19:12 - novakemesecoach

kuzdelem_kihivas.jpg

Bármikor érhetnek olyan igazságtalanságok, amikor úgy érezzük, hogy már nem tudunk egyedül megbirkózni a ránk szakadó feladattal. A nehezebb témákról ráadásul nem szívesen beszélünk. Természetes reakció ilyenkor, hogy visszahúzódunk, és magunkba zárkózva keressük a választ lelkünk enyhítésére. Pláne ha nem találjuk meg a megfelelő személyt, aki támogató figyelmet tud szentelni nekünk,  aki nem áraszt el tanácsokkal, nem vicceli el, és nem támad le azzal, hogy bezzeg neki még nehezebb.

De azt fontos tudnod, hogy nem vagy egyedül. Ha találsz például sorstársakat - és biztos vagyok benne, hogy vannak bőven, kaphatsz tőlük támaszt, és így elérhetőbbé válhat a megoldás is. Szerintem a legeslegnehezebb eljutni ahhoz a bizonyos első lépéshez, hogy elkezdjünk segítséget kérni, nyitni egy másik személy felé. Amikor már ez a lépés megtörtént, utána akár az is előfordulhat, hogy egyből rátalálsz a neked megfelelő barátra, sorstársra, de az is benne van a pakliban, hogy többször is falakba ütközöl, míg meg nem leled azt a lelkitársat, akár egy segítő szakembert, akivel támogatva érzed magad, segít kijutni onnan, amibe beleragadtál.

A probléma azonosítása sokszor nem is egyértelmű. Csak mechanikusan folynak a dolgok körülötted, csinálsz valamit, de folyamatosan az órát nézed vagy mindig máshol járnak a gondolataid. Úgy érzed, hogy nagyobb a külső nyomás, mint a belső igényed. Nem jön álom a szemedre, egész éjszaka ide-oda cikáznak a gondolataid, másnap pedig fáradtan kelsz, nem is érted, hogy miért. Csak az a szorító érzés marad meg benned, hogy valami nem oké. Csak azt érzed, hogy fáj a fejed, rossz az emésztésed, gyengül a koncentrációképességed, és ráförmedsz a társadra, kollégádra, gyerekedre pont akkor, amikor nem kellene. Mit teszel? Elkezded elfojtani ezt a rossz érzést mindenféle pótcselekvéssel. Munkába menekülsz vagy telerakod a naptárodat színes programokkal, különböző élményekre éhezel, amiktől újra élsz, és látszólag boldog vagy. Folyamatosan kergeted önmagad és soha sincs időd semmire…

Hol tartasz most? Hogyan tudod az elakadásaidat, konfliktusaidat kezelni?

  1. Egyértemű a probléma és tudod, hogy kit/mit keress, hogy minél hamarabb közelebb kerülj a megoldáshoz
  2. Tudod, mi a probléma, de nem tudod, milyen segítséget válassz
  3. Nem tudod pontosan, hogy mi a probléma, és segítséget kérnél

Hogy érzed, történik valami furcsa változás a környezetedben? Pl. pároddal, barátoddal, kollégáddal, főnököddel, gyerekeddel, rokonnal.

Mi az, amit te tudnál tenni, hogy másképp legyen?

magany_elakadas.jpg

Bármilyen érzés, gondolat, kérdés felmerült benned, szívesen meghallgatlak, és ha szeretnéd, elkísérlek mindaddig, amíg meg nem találod a saját utad.

Tetszett, amit olvastál? Iratkozz fel a hírlevelemre!

Emese

komment
süti beállítások módosítása