Nyelvtanulásra fel!

Lehet másképp!

15 trükk, hogy sikeres legyen a következő éved

2020. december 30. 17:28 - novakemesecoach

tervek-celok.jpg

Sokféle módon látjuk és fogjuk fel az idôt. Elég ha csak fellapozzuk a magyar szólások és közmondások szótárát vagy beleolvasunk néhány versbe, regénybe, máris több száz kifejezést találunk. Tulajdonképpen attól függ, hogy éppen milyen helyzetből látod, hogyan értelmezed az időt. Van amikor nincs időd semmire, és van amikor van időd. Az idő eljárt feletted, viszont eljön majd az idő, amikor megérted. Ráadásul az idő megoldja.

Vajon miért van az, hogy annyiféle érzékelése és kifejezése lehetséges ugyanannak az időtartamnak?

Ismét eltelt egy év. 2021 másképpen alakult, mint ahogyan azt elterveztük. Folyamatosan ki kellett lépnünk a komfortzónánkból. Új és hétről hétre változó szabályok összevisszaságában bolyongunk, miközben igyekszünk megvalósítani azt, amit elterveztünk. Elkezdtük másképpen is meglátni a kapcsolatainkat és a környezetünket. Magunkat, a gyerekeket, a társunkat, a munkahelyünket, a barátainkat és ismerőseinket. Máshogy osztjuk be az időnket is.

Bennem ilyen kérdések és válaszok merültek fel:

Mennyi mindent nem csináltam meg idén? - Tudnék sorolni…

Mennyi minden sikerült úgy, ahogy elterveztem? - Egészen sok mindent!

Mivel kezdjem az új évet? - Folytatom, amiket eddig elkezdtem.

Milyen lesz a 2021? - Ahogy szeretném, hogy legyen. Bármi történik, igyekszem a legjobbat kihozni belőle.

Érdemes-e újévi fogadalmat tenni? - Fogadalmat nem teszek. Csak célokat tervezek és megvalósítom előbb vagy utóbb.

Mi az, amit másképp csinálok jövőre? - Jobban tervezek!

15 trükk, hogy sikeres legyen a következő éved:

1. Vedd észre, ha változásra van szükséged! Sokan nem is gondolnak bele, hogy egyáltalán kell-e bármilyen szokásukon változtatniuk, hogy jobban érezzék magukat. Nagyon is kényelmes úgy az életük, amilyen. Viszont, ha már időnként rád tőr az érzés, hogy valami nem jó, ahhoz, hogy irányt válts, előbb azt kell megtudnod, hogy ki vagy valójában, milyen vagy, amikor senki sem lát?

2. Nézz szembe a rögeszméiddel! Figyeld meg, hogy milyen belső monológok, mondatok ismétlődnek benned, ami nem engedi, hogy a saját utadra lépj.  Ha ugyanazok a dolgok hátráltatnak, úgy mint, a halogatás, maximalizmus, önmarcangolás, türelmetlenség, egyik sem a te hibád, ezek tanult reflexek, amiket másoktól kaptál az életed során. De szerencsére tanulható, fejleszthető!

3. Keresd a megoldásokat! Nézz egy kicsit hátra, vizsgáld meg, hogy hogyan éltél eddig, hogy érezted magad benne. Szeretnél-e még 20 évig ugyanígy élni? Gondold át, hogy mik történtek eddig veled, miért és vond le a tanulságokat.  Melyek a tényleges céljaid,  mire van még szükséged? Milyen szokásaid vannak, és milyenek a kapcsolataid?

4. Készíts listát! Mi az, ami sikerült, mi az ami nem, és mit tanultál belőle. Ismételd meg ezt az összefoglalót akár minden nap, és meglátod rengeteget fogsz így fejlődni. Az átlagos emberek nem készítenek ilyet, de Te nem szeretnél átlagos maradni, ugye?

5. Térképezd fel az életed kategóriákra! Úgy, mint egészség (szellemi és fizikai), anyagiak, kapcsolatok, és értékeld külön-külön mindegyiket. Törekedj arra, hogy egyensúlyban tartsd őket.

6. Tűzz ki legalább 5 olyan célt, mely kívül esik a komfortzónádon! Legyenek ezek a célok olyanok, amiket biztosan meg is tudsz valósítani.

7. Írd le a céljaidat! Minél pontosabban és részletesebben, amennyire csak tudod. Nem elég, ha csak ennyit írsz, hogy "le akarok fogyni" . Pontosítsd, hogy mit szeretnél tenni ennek érdekében: mit eszel, mennyit mozogsz,  mi a határidő. Legyen elérhető helyen, hogy rápillantva bármikor kortyolhass egy kis inspirációt, motivációt. Több kutatás bizonyítja, hogy azok, akik le is írják céljaikat, azok 42%-al nagyobb eséllyel meg is valósítják.

8. Képzeld el, hogy milyen lenne az életed, amikor már elérted a célod! Hogy érzed így magad? Ugye, hogy jobban megnyílik a világ? Fényképezd le a fejedben ezt a képet. Hasonlítsd össze a mostani életeddel. A változtatás soha nem könnyű, hiszen hatással van a környezetedre, a kapcsolataidra is. Éppen ezért mindenképpen motivációra van szükséged. Milyen erők hajtanak, hogy meg tudd valósítani? 

9. Bontsd a céljaidat részfeladatokra és szintekre! Képzeld azt, hogy olyan, mint egy társasjáték, ahol szintén kis lépésekkel, apró trükkökkel közeledsz a nyerés felé. Kezd a könnyebbekkel, majd miután belejössz, jöhetnek a nehezebb akadályok. Hogyan lehetsz bátrabb?

10. Alakíts ki új szokásokat és szabj ki számokat, határidőket! Ha például le szeretnél fogyni, határozd meg, hogy hány kilót akarsz leadni egy hónap alatt, és mennyit egy év alatt. Miket fogsz tenni ezért? Például hetente háromszor edzel 1 órát, lecsökkented a kalóriadús ételek fogyasztását. Ki az, aki támogatni, inspirálni tud ebben? Olvass könyveket, nézz motiváló filmeket, hallgass podcastokat, jelentkezz hasonló érdeklődésű csoportokba.

11. Pipáld ki a naptáradban és a listádban, amit már megvalósítottál! Egyesek szerint ahhoz, hogy új szokások rutinná váljanak 1 évnek kell eltelnie, mások szerint 21 nap is elég hozzá. Csak is Tőled függ, a Te ritmusodtól, és nyitottságodtól.

12. Keresd azoknak a társaságát, akik hasonló helyzetben vannak! Vedd fel olyan emberekkel a kapcsolatot, akik végigkísérik az utad. Kerüld el azokat, akik az utatba állnak és akadályoznak, helyette figyelj azokra, akik előrevisznek, támogatnak.

13. Időnként készíts egy összesítő táblázatot, hogy könnyebben ránézhess a terveidre! Havonta, negyedévente, majd év végén. Tervezd újra, ha szükséges. Tűzz ki új időpontokat vagy bővitsd ki a lépéseket újakkal. Kezeld rugalmasan, ne add fel, ha valami nem sikerül.

14. A sikereidet ünnepeld meg, ajándékozd meg magad valami aprósággal! Hiszen keményen megdolgoztál érte. Mi az, amivel örömöt tudnál szerezni magadnak? Egy új ruha, egy régóta vágyott könyv, találkozás egy régi baráttal vagy utazás?

15. Képzeld el hogyan látod magad 5 év távlatában! Ha ebben az évben sikeresen megvalósítottad, meg tudod tenni jövőre is. Az emberek általában túlbecsülik, amit el tudnak végezni 1 év alatt, azt viszont alulértékelik, amit 5 év múlva elérhetnek. Merj álmodni! A sikerek erősítik az önbizalmad és az önbecsülésed.

"A terv nélküli cél csak vágy."  - Antoine de Saint-Exupery

Ha már megfogalmazódott benned a vágy, hogy változtatnál, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá vagy csak támogatást szeretnél kapni, hogy sikeresen végig tudj menni az utadon, melyet kitűztél magad elé, keress bátran!

 Tetszett, amit olvastál? Iratkozz fel a hírlevelemre!

 

Üdv,

Emese

komment
Címkék: boldogság
süti beállítások módosítása