Nyelvtanulásra fel!

Lehet másképp!

7 különböző terület, ahol hasznosíthatod a nyelvtudásod

2021. február 09. 21:15 - novakemesecoach

coach_nyelvek.jpg

Legtöbben csak azért tanulnak idegen nyelvet, mert muszáj.  Az is "csak" egy tantárgy az iskolában. Később pedig kötelező a nyelvvizsga a továbbtanuláshoz vagy a diplomához. Ez a tény, hogy "kötelező", kedvezőtlenül befolyásolhatja az idegen nyelv tanulásának a teljesítményét. Akkor lehet valamit, különösképpen egy idegen nyelvet jól megtanulni, ha célod van vele, van motiváció, és tudod, hogy mit akarsz elérni.

Mi hajt, hogy idegen nyelvet tanulj?

Megmutatok neked 7 különböző területet, ahol hasznosíthatod a nyelvtudásod. Ha erre fókuszálva tanulsz, meglátod milyen sok sikerélményed lesz.

     1. Ha azért van szükséged a nyelvtanulásra, hogy megértesd magad egy külföldön élő rokonnal, ismerőssel,             baráttal, akkor ehhez több témát is érdemes jobban megtanulnod a másik nyelven. Például, hogy mi történik           a kulturális, tudományos, politikai életben. Itt egy szélesebb skálán érdemes fejlesztened a szókincsed, és             az nem olyan nagy baj, ha a nyelvtant még nem tudod tökéletesen.

     2. Ha a nyelvtudásodat időtöltésre, szórakozásra - olvasásra, rádió és podcast hallgatásra vagy filmnézésre               használod, akkor még többet kell tudnod ahhoz, hogy ez valóban élvezhető legyen.

     3. Ha a saját szakterületedre vonatkozó irodalmat kívánod olvasni vagy azt a szókincset használni a                           munkahelyeden, akkor ennek a szakágnak a nyelvezetét kell megismerned.

     4. Amennyiben nyelvvizsgára van szükséged a továbbtanuláshoz, a diplomához vagy egy magasabb pozíció             eléréséhez a munkahelyen, ebben az esetben érdemes utánanézned, hogy milyen típusú nyelvvizsgák                   vannak és az általuk megadott követelmények szerint szükséges tanulni, akár egy felkészítő tanárral egyéni           vagy csoportos formában, ahogy neked könnyebb.

     5. Ha szeretsz tanítani és a nyelvtanári pályát választod, széleskörűen kell ismerned nemcsak a nyelvtant,                 hanem a célnyelv országának kulturális eseményeit, történetét, irodalmát, népszokásait, a tanulási                         forrásokat, különböző nyelvtanítási módszereket is.

     6. A következő fokozat az, ha fordítani akarsz. Ebben az esetben a nyelvtant tökéletesen kell tudnod sok szót             kell ismerni (gyakran csak egy kiválasztott szakterületről), de nincs szükség tökéletes kiejtésre, hiszen csak           olvasol és írsz. Ha viszont tolmácsként szeretnél dolgozni, mindegyik nyelven bővítened kell a szókincsedet,           és nem árt fejleszteni a beszédkészségedet is.  Lehetsz műfordító is, de ebben az esetben már művészi                 adottságokra is szükség van.

     7. A nyelvészt főleg a nyelv szerkezete, nyelvtana és története érdekli, az írás - és beszédkészség lehet hogy             nem is olyan fontos, persze nem árt, ha rendelkezik vele.

Azokon csodálko­zom, kik egy nyelvet gyakorlati céllal tanulnak s nem önmagáért.

Tudni már unalmas. Csak ta­nulni érdekes.

                                                                                                                Kosztolányi Dezső

Tehát attól függően, hogy mi a célod a nyelvtanulással, úgy kezd el tanulni, gyakorolni a saját tanulási stílusodnak, képességednek, érdeklődési körödnek megfelelő stratégiákkal akár egyénileg, akár magántanárral, vagy csoportosan.

Szívesen segítek kigabalyítani a szálakat, ha eltévedtél a nyelvtanulás dzsungelében.

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Kövess az Instán, lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

Ha inkább a személyesebb hírlevél útján szeretnél értesülni az írásaimról, kedvezményes csomagjaimról, ezen a linken tudsz feliratkozni.

 

Üdv,

Emese

 

 

5 komment
süti beállítások módosítása