Nyelvtanulásra fel!

Lehet másképp!

4 egyszerű tipp, ha mélyponton vagy

2021. január 15. 19:27 - novakemesecoach

Vedd észre a kimerültség jeleit!

cica_kimerult.jpg

A kimerültség (akár fizikai, akár érzelmi) elég gyakori jelenség, mégis kevesen ismerik fel a tüneteit. A hosszabb ideig tartó stressz, a problémák, a túlhajszoltság, a rendszertelen evés fáradtságot, kedvetlenséget, alvási nehézséget okoz. Fontos erre az állapotra minél hamarabb megoldást találni, ugyanis idővel egyre komolyabbá válhatnak.

Ha mindent beszeretnél tartani, ami nap mint nap rád zúdul, akkor rövid időn belül lemerülhetsz. Ez az egészségedre is hatással lehet. Lehet, hogy évek óta egy megszokott minta szerint élsz, és csak végzed és végzed az eléd tornyosuló feladatokat. Egyáltalán nincs azon mit csodálkozni, ha a szokásosnál fásultabban és gyengébben érzed magad. Bár tudod, hogy nagyon jól esne egy kis kikapcsolódás, mégis hiába próbálkozol, sehogy sem jön össze.

Mindig az aktuális mélypontot érzed a legnehezebbnek. Ha visszagondolsz egy régebbi hasonló érzésre, lehet, hogy amit akkor gondoltál, hogy annál rosszabb már nem is lehetne, az a mostanihoz képest teljesen eltörpül.

Úgy érzed, sok minden nyomja a vállad mostanában, és teljesen mélypontra jutottál? A munka monotonitása, a hétköznapok, az állandó rohanás miatt nullára csökkent a lelkesedésed? Nem tudsz hosszabb ideig koncentrálni és haszontalannak érzed magad?

Íme 4 egyszerű tipp hogy lépésről lépésre újra feltöltődj:

  1. Ne vegyél fel még több terhet, ne keresd görcsösen a megoldást ha nem találod azonnal. Lemerülve nem jutsz beljebb, épp ellenkezőleg, csak fokozza a stresszt, az idegességet.
  2. Állj meg, adj időt magadnak. Pihenj meg, engedd meg magadnak a feltöltődést és éld meg ezt az állapotot.
  3. Keress olyan tevékenységet, amely kikapcsol, ellazít, felvillanyoz (pl. séta, kirándulás, olvasás, zenehallgatás, rajzolás, színezés, főzés, egy kényeztető fürdő vagy bármi, ami jól esik)
  4. Minden nap igyekezz becsempészni egy-egy tevékenységet, amely boldoggá tesz.

Mindezek betartásával lassan kitisztul az elméd, és még az is lehet, hogy épp egy ilyen felszabadító tevékenység közben, amikor nem is töprengsz a megoldáson, akkor "esik le a tantusz", kibomolnak az összekuszálódott szálak.

Ha azonban mindezek ellenére nem változik a helyzet, keress bátran, segítek feltárni a háttérben rejtőző okokat és megkeressük a megoldáshoz vezető utat.

Tetszett, amit olvastál? Iratkozz fel a hírlevelemre!

Kép forrása: unsplash

Emese

komment
süti beállítások módosítása